Hac Nasıl Yapılır?
Buradasınız: Anasayfa / Hac Nasıl Yapılır?
Hac Nasıl Yapılır?

Hac Nasıl Yapılır?

Hac Nedir ?
Hac, hac ayları denilen zaman dilimi içinde yapılan bir ibadettir. Hac ayları Hicrî takvime göre Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk on günüdür. Hac, bu aylar içinde umresiz de yapılabilir, umre ile birlikte de yapılabilir. Haccın umresiz ya da umre ile birlikte yapılmasına haccın eda şekilleri denir.

Haccın eda şekli üçtür:

  • 1- İfrad haccı,
  • 2- Temettu haccı,
  • 3- Kıran haccı.

1- İfrad Haccı
İfrad haccı, umresiz yapılan hacdır. Aynı yılın hac ayları içinde, hacdan önce umre yapmaksızın hac niyetiyle ihrama girilir ve yalnızca hac yapılırsa ifrad haccı yapılmış olur.

2- Temettu Haccı
Temettu haccı, aynı yılın hac ayları içinde önce umre yapıp ihramdan çıktıktan sonra yeniden hac için ihrama girerek yapılan hacdır.

Temettu haccı yapacak olanlar, mikat sınırında veya daha önce umreye niyet ederek ihrama girerler. Umre yaptıktan sonra ihramdan çıkarlar. Daha sonra zamanı gelince hac için ihrama girerler. Haclarını eda ettikten sonra ihramdan çıkarlar.

3- Kıran Haccı
Kıran haccı, aynı yılın hac ayları içinde umre ve hacca birlikte niyet ederek ikisini aynı ihramla yapmaktır.

Kıran haccı yapacak olanlar mikat sınırında veya daha önce umre ve haccın her ikisine birden niyet ederek ihrama girerler. Umre yaptıktan sonra ihramdan çıkmazlar, aynı ihramla haccı da eda eder, sonra ihramdan çıkarlar.

Kıran ve temettu haccı yapanların şükür kurbanı kesmeleri vaciptir. İfrad haccı yapanların şükür kurbanı kesmesi gerekmez

HACCIN YAPILIŞI
Ülkemizden giden hacılar, değişik iklim şartlarında uzun süre ihramda kalmanın doğurduğu zorlukları dikkate alarak genellikle "temettu haccı" yapmayı tercih ederler. Biz de bu durumu göz önünde bulundurarak haccın yapılışını anlatırken, haccın eda şekillerinden "Temettu haccı" nı esas alacağız. Haccın diğer eda şekillerine ise, Temettu haccı ile bunların arasındaki farkları belirterek yetineceğiz.

Şimdi "Temettu haccı" nın nasıl yapılacağını anlatalım:

1. İhrama Girmek
2. Tavaf
3. Sa'y
4. Tıraş Olup İhramdan Çıkmak
5. Hac İçin İhrama Giriş ve Arafat'a Çıkış
6. Arafat'ta Öğle ve İkindi Namazlarının Birleştirilerek Kılınması
7. Arafat Vakfesi
8- Müzdelife'de Akşam ve Yatsı Namazları- nın Birleştirilerek Kılınması
9- Müzdelife Vakfesi
10- Şeytan Taşlamak (Remy-i Cimar)
11- Hac Kurbanı (Şükür Hedyi)
12- Tıraş Olup İhramdan Çıkma
13- Ziyaret Tavafı
14- Haccın Sa'yi
15- Veda Tavafı
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
-